Ofte stilte spørsmål

Her kan du finne svar på de vansligte spørsmål om yoga, og Iyengar yoga spesielt. 

Lolasana yogaposisjon i Iyengar yoga med bruk av yogautstyr

Hva er yoga?

Yoga er en av seks indiske filosofiske systemer. Ordet «yoga» er sanskrit og betyr å forene eller binde. Yoga er forbindelsen mellom kropp, sinn, følelser og intellekt.

Hva er Iyengar Yoga?

IYENGAR Yoga er oppkalt etter en av verdens førende yogamestre, B.K.S Iyengar. B.K.S Iyengar ble født i 1918 og døde i 2014. I dag videreføres Iyengar yoga  fra Pune i India av hans sønn Prashanti og barnebarn Abhijata S. Iyengar. Også Iyengars datter, Geeta, har hatt stor innflytelse på Iyengar yogas utbredelse, særlig for kvinner. Hun døde i 2018. Yoga er baseret på Patanjalis Yoga Sutras, som ble skrevet mellem 500-300 år f.Kr. Yoga Sutras inneholder 196 kortfattede aforismer om yoga. B.K.S Iyengar begynte å studere disse Sutras og å praktisere yoga som ung mann i 1930’årene. Han studerede først under hans mester Sri T. Krishnamãchãrya. Siden har han utviklet IYENGAR yoga, som har gjort det muligt for allminnelige mennesker å praktisere yoga. Hvis du ønsker mer kunnskap, kan du lese her:  www.bksiyengar.com

Hva gjør Iyengar yoga så spesielt?

Iyengar yoga kan utøves av alle. Det legges særlig vekt på presisjon i alle stillinger, ofte ved bruk av enkle hjelpemidler som klosser, belte, stol og tepper. Disse hjelper utøveren til å utføre stillingene korrekt. Iyengar yoga legger også stor vekt på sekvensering. Som Iyengar yoga utøver er det bevissthet på rekkefølgen av stillingene, altså en logisk og gjennomprøvet oppbygging av sekvensen av asanas.

Hvem kan praktisere Iyengar yoga?

Alle kan praktisere Iyengar yoga uansett alder, kjønn, helse, religion og status i livet. Den lekende presentasjonen av stillingene kan hjelpe barn med å utvikle konsentrasjon og kroppsbevissthet. Fra ungdomsårene og fremover, kan praksisen  utdypes. Gravide kan ha glede av Iyengar yoga, og rådgivning av en erfaren lærer. Yoga er i siste ende en gave til eldre mennesker fordi yoga  styrker kroppen, balansen og sinnet.                  Husk at det er aldri for sent å starte med yoga.